”Hur musiken hjälper människor i nöd och blir ett starkt bevis på musikens avgörande del av vårt totalförsvar.”

BLOGG

Berwaldhallen är fullsatt denna fredagskväll när gästdirigent Marin Alsop – en banbrytare för inte minst kvinnliga dirigenters möjlighet på pulten – lyfter dirigentpinnen. När det kraftfulla slutackordet i Sjostakovitjs femte symfoni klingar ut i salen några timmar senare har många tankar formulerats i mig. Symfonin skrevs och framfördes 1937 – en tid när både musikens fria skapande och yttrandefriheten var under ständigt hot. Stalins skarpa kritik mot Sjostakovitjs musik kunde fått förödande konsekvenser om inte folkets 40 minuter långa applåder i samband med operabesöket signalerat något annat. Man brukar säga att de räddade tonsättarens liv.

Applåderna i Berwaldhallen är starka och långa även denna kväll, en handling som visar på musikens betydelse i människors liv än idag. Inom mig ser jag bilder från konserter under brinnande krig i Ukraina. Hur musiken hjälper människor i nöd och blir ett starkt bevis på musikens avgörande del av vårt totalförsvar. Musiken gör skillnad för individen och för gemenskapen. För kreativiteten och läkandet. För reflektionen och lärandet.

 

Jag ser därför fram emot årets upplaga av Folk och kultur, det kulturpolitiska konventet i Eskilstuna den 8–11 februari, där samtliga seminarier som jag är involverad i har en anknytning till musikens plats och betydelse i vårt samhälle. Vi kommer att tala om hur det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige säkras. Vi kommer att med forskning och erfarenheter i ryggen även samtala om musikens plats i vårdens korridorer och inte minst ställa frågan – Tystnar Sverige? Om Rösträtt – sång på förskolan, ett livsviktigt projekt. Välkomna till våra seminarier på plats eller genom sändningar och reportage från Folk och Kulturs studio och i andra digitala kanaler.

/Susanne Rydén, Vd

Blogg

Susanne Rydén bloggar

För några veckor sedan fick jag förmånen att vara konferencier vid en sångarhyllning med anledning av Kung Carl XI Gustafs 50 år på tronen. Med sångarhyllningen ville vi lyfta sångens betydelse och möjlighet till gemenskap genom hela livet, ett tema som vi på Musik i Syd även tar med oss in i Lund Choral Festival som alldeles snart står inför dörren.   Vi hälsar körer och ensembler från olika åldersgrupper och genrer varmt välkomna. Vår svenska kronjuvel i körsammanhang, Radiokören, gästar oss och bidrar även genom workshops med unga musikstuderande till inspiration och återväxt. Och för första gången låter vi de allra minsta få en plats för gemensam sång, som en del av det stora nationella projektet ”Rösträtt – sång på förskolan”. Kanske finner vi en av morgondagens Radiokorister just där? Att inspireras av andra, att ha mål att arbeta mot är enormt viktigt. Det har också blivit en bärande del av vår verksamhet. Nyligen fick unga blåsare möta professionella musiker inom ramen för Swedish Wind Power och nästa vecka samlas inte mindre än 280 unga folkmusiker från hela Skåne för att under Malmö Folk Festival spela tillsammans, det som musikskoleelever och lärare på var sitt håll förberett under lång tid. I kulturskolor och kyrkor arbetas inte sällan med ”körstegar”, dvs när man växer ur en kör öppnas dörren till nästa och därmed en fortsatt möjlighet till utveckling och gemenskap. Nations- och studentkörer är viktiga inslag under studietiden, följt av en rik flora av körer och ensembler för hela vuxenlivet. Idag hittar vi också många initiativ som lyfter rent hälsofrämjande effekter i form av stärkt självkänsla och minnesträning, någon som får sin premiär i vår verksamhet denna vecka. Körsång binder oss samman idag, historiskt och i framtiden!  

Läs hela inlägget

9 oktober 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.