med 21.000 namnunderskrifter understryker vi uppdraget: att vårda och skapa framtidens kulturarv

Att åka på festival signalerar något lustfyllt och efterlängtat. Något man ofta gör med andra och där man kliver in i en kulturell eller musikalisk, energigivande bubbla under en begränsad tid. Förra helgen var det festival i Växjö där Musik i Syds nya fina hus på Nygatan 6 firades av en fulltalig och entusiastisk publik i alla åldrar. Nästa vecka väntar Helsingborgs gitarrfestival, som under några dagar sätter det instrument som väldigt många människor har ett nära förhållande till, i centrum. Internationella stjärnor möter svenska storheter och vi får njuta av både jazz och klassiskt under fyra dagar.

Men idag är jag på väg till något med en helt annan klang. Scendödsfestivalen i Stockholm.

1878 invigdes Musikaliska Akademiens hus på Nybrokajen i Stockholm. Som Leonidas Aretakis skriver i DN (9.3.2022) var detta en tid när Stockholm gick från att vara en kulturell avkrok till en modern stad.

I huset skolades Birgit Nilsson, Jussi Björling och Georg Riedel för att nämna några, musiker som skapat ryktet om Sverige som ett land som värnar musik och tar hand om sina talanger. Här delades de första Nobelprisen ut.

”Nu riskerar huset att från och med i höst stå tomt, tyst och öde.”

Under senare år har huset som idag går under benämning Musikaliska Kvarteret, utvecklats till just det som namnet anspelar: ett hus där musikformer möts, med en stor verksamhet för barn och familj, en hemvist för Blåsarsymfonikerna, för den tidiga musikscenen, Stallet som en sprakande scen för folk- och världsmusik, en gästspelsscen för svenska och utländska ensembler och mycket mer – ett musikens kvarter, med andra ord.

Nu riskerar huset att från och med i höst stå tomt, tyst och öde.

När man går in på Statens Fastighetsverks sida möts man av texten: Det är på ditt uppdrag tillsammans med tio miljoner andra i Sverige som vi på Statens fastighetsverk vårdar dagens och skapar framtidens natur- och kulturarv.

När 21 000 namnunderskrifter idag överlämnas till fastighetsverkets generaldirektör understryker vi det uppdrag som vi ger: att vårda och skapa framtidens kulturarv. Det gör man genom att skapa förutsättningar för ett levande kulturliv – även i vår huvudstad.

 

Blogg

Susanne Rydén bloggar

För några veckor sedan fick jag förmånen att vara konferencier vid en sångarhyllning med anledning av Kung Carl XI Gustafs 50 år på tronen. Med sångarhyllningen ville vi lyfta sångens betydelse och möjlighet till gemenskap genom hela livet, ett tema som vi på Musik i Syd även tar med oss in i Lund Choral Festival som alldeles snart står inför dörren.   Vi hälsar körer och ensembler från olika åldersgrupper och genrer varmt välkomna. Vår svenska kronjuvel i körsammanhang, Radiokören, gästar oss och bidrar även genom workshops med unga musikstuderande till inspiration och återväxt. Och för första gången låter vi de allra minsta få en plats för gemensam sång, som en del av det stora nationella projektet ”Rösträtt – sång på förskolan”. Kanske finner vi en av morgondagens Radiokorister just där? Att inspireras av andra, att ha mål att arbeta mot är enormt viktigt. Det har också blivit en bärande del av vår verksamhet. Nyligen fick unga blåsare möta professionella musiker inom ramen för Swedish Wind Power och nästa vecka samlas inte mindre än 280 unga folkmusiker från hela Skåne för att under Malmö Folk Festival spela tillsammans, det som musikskoleelever och lärare på var sitt håll förberett under lång tid. I kulturskolor och kyrkor arbetas inte sällan med ”körstegar”, dvs när man växer ur en kör öppnas dörren till nästa och därmed en fortsatt möjlighet till utveckling och gemenskap. Nations- och studentkörer är viktiga inslag under studietiden, följt av en rik flora av körer och ensembler för hela vuxenlivet. Idag hittar vi också många initiativ som lyfter rent hälsofrämjande effekter i form av stärkt självkänsla och minnesträning, någon som får sin premiär i vår verksamhet denna vecka. Körsång binder oss samman idag, historiskt och i framtiden!  

Läs hela inlägget

9 oktober 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.