Susanne Rydén bloggar

Vi har under flera år arbetat intensivt för att hitta en långsiktig lösning för Palladium, inte minst genom uppvaktningar och samtal med Malmö stad och vår förhoppning är att möjligheter fortfarande väntar bakom ett vägskäl så att vi, tillsammans med många andra samarbetsparter och aktörer, kan fortsätta bjuda in till musik på Palladium under många år framåt.

26 januari 2024

Vägval

Våra liv består av en mängd vägval. Vissa är enkla och självklara, vissa sker av en slump medan andra är väl förberedda och genomarbetade, men fortfarande svåra. Så även för en kulturinstitution. Musik i Syds uppdrag är att bidra till ett levande musikliv i hela Skåne och Kronoberg. Den regionala spridningen och människors möte med musik är tydligt angivet i vårt uppdrag och djupt rotat i vårt dna. Det är ett finmaskigt vägnät som vi färdas på för att nå till konsertsalar och skolor, vårdboenden, bibliotek, kyrkor, utomhusscener, ombyggda lador – ja variationen är stor, men målet detsamma: att förmedla den professionella musiken till människor i alla åldrar.

De senaste årens stora kostnadsökningar får stor påverkan på kulturlivet och vi ser hur just lokalfrågor påverkar verksamheters beslut över hela landet. I ett ansträngt läge väljer vi att säkerställa barns fortsatta möjlighet till möte med musiken, frilansande musikers uppdrag, stödet till arrangörer och festivaler och arbetet med att komma nära människor med musiken.

Vi har under flera år arbetat intensivt för att hitta en långsiktig lösning för Palladium, inte minst genom uppvaktningar och samtal med Malmö stad och vår förhoppning är att möjligheter fortfarande väntar bakom ett vägskäl så att vi, tillsammans med många andra samarbetsparter och aktörer, kan fortsätta bjuda in till musik på Palladium under många år framåt.

/Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Blogg

Susanne Rydén bloggar

För några veckor sedan fick jag förmånen att vara konferencier vid en sångarhyllning med anledning av Kung Carl XI Gustafs 50 år på tronen. Med sångarhyllningen ville vi lyfta sångens betydelse och möjlighet till gemenskap genom hela livet, ett tema som vi på Musik i Syd även tar med oss in i Lund Choral Festival som alldeles snart står inför dörren.   Vi hälsar körer och ensembler från olika åldersgrupper och genrer varmt välkomna. Vår svenska kronjuvel i körsammanhang, Radiokören, gästar oss och bidrar även genom workshops med unga musikstuderande till inspiration och återväxt. Och för första gången låter vi de allra minsta få en plats för gemensam sång, som en del av det stora nationella projektet ”Rösträtt – sång på förskolan”. Kanske finner vi en av morgondagens Radiokorister just där? Att inspireras av andra, att ha mål att arbeta mot är enormt viktigt. Det har också blivit en bärande del av vår verksamhet. Nyligen fick unga blåsare möta professionella musiker inom ramen för Swedish Wind Power och nästa vecka samlas inte mindre än 280 unga folkmusiker från hela Skåne för att under Malmö Folk Festival spela tillsammans, det som musikskoleelever och lärare på var sitt håll förberett under lång tid. I kulturskolor och kyrkor arbetas inte sällan med ”körstegar”, dvs när man växer ur en kör öppnas dörren till nästa och därmed en fortsatt möjlighet till utveckling och gemenskap. Nations- och studentkörer är viktiga inslag under studietiden, följt av en rik flora av körer och ensembler för hela vuxenlivet. Idag hittar vi också många initiativ som lyfter rent hälsofrämjande effekter i form av stärkt självkänsla och minnesträning, någon som får sin premiär i vår verksamhet denna vecka. Körsång binder oss samman idag, historiskt och i framtiden!  

Läs hela inlägget

9 oktober 2023

Blogg

Susanne Rydén bloggar

Sakta med säkert återgår vi, från att fullständigt ha marinerats i härliga festivalupplevelser, till en mera regelbunden vardag. Men vilken festivalsommar det varit – fylld av starka musikupplevelser och mänskliga möten. Som institution finns Musik i Syd där i bakgrunden som en samarbetspart och möjliggörare för ett stort antal små och stora festivaler i Skåne och Kronoberg. Här ryms den senaste och alldeles nyskrivna musiken, men också den tidiga renässansen och allt däremellan. Operaälskaren har ett brett utbud och helt nya ingångar att välja på där inte ens det mest intensiva ösregn stoppar publiktillströmningen. Jazzen lockar storpublik och internationella stjärnor med positiva konsekvenser för hela Sydsverige, folkmusiken rymmer både aktivt deltagande och lyssnande. Festivalformen gör att vi många gånger vågar lite mer än annars. I nya sammanhang, bortkopplade från vardagens ansvar och plikter är våra sinnen vidöppna för det oväntade. Som institution blir vår nästa uppgift att prioritera rätt för att lotsa ett nyväckt intresse in i den verksamhet som pågår året om, genom våra föreningssamarbeten och på våra scener. Att bjuda in till delaktighet, skapa en närhet till upplevelsen och den musikaliska dialogen. Därför finns vi där med ett rikt smörgåsbord av upplevelser, i mängder av turnéer som tar musiken nära till den plats där du bor och verkar.      

Läs hela inlägget

24 augusti 2023

Blogg

Det blåser i Musiklivet!

Vårvindar friska, leka och viska – vårsången är ett stående inslag bland landets manskörer när våren sjungs in vid Valborg och första maj. Det är ett av många tillfällen på året när gemene man både förväntar sig och lyfter körsångens betydelse, men återväxten av körsångare är långt ifrån en självklarhet. Genom förslaget att slopa elevens val i grundskolan går just nu en lavin av nedläggningshot av musikklasser genom hela landet. Väl fungerande verksamheter där elever med olika bakgrund och förutsättningar får mötas i musiken riskerar att på grund av okunskap och ovilja helt försvinna och därmed drastiskt försämra förutsättningarna för såväl svenskt musikliv som för inlärning och integration. Men vindar kan vända och ett bevis på en liten kursändring är den fleråriga satsning som Musik i Syd tillsammans med Blåsarsymfonikerna och Norrbottenmusiken är del av, tack vare ett direktiv till? Kulturrådet. Målet är dels att få fler barn och unga att testa ett blåsinstrument, dels att stimulera de som redan spelar att fortsätta utvecklas. Ett inslag i närtid att uppmärksamma är en stor manifestation som kommer att hållas i samband med Brassbands-EM (European Brass Band Competition) – som äger rum i Skåne mellan den 25 april och 7 maj. Utanför Malmö Live Konserthus den 7 maj kommer 240 barn från kulturskolor i hela Skåne sammanstråla och spela tillsammans. Då har såväl ungdomsläger som deltävlingar ägt rum inför den stora brassbandsfinalen på söndagen som avslutar det internationella evenemanget med tusentals besökare.  

Läs hela inlägget

27 april 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.